Elég jó vagyok a sikerhez? - felőröl, ha nem bízol magadban

2017. szeptember 24. 16:30 - Haffner Péter

hackyourself-eleg-jo-vagyok-a-sikerhez-928-600.jpg

„Nagyon szeretem a fotózást. De nem tudok igazából megélni belőle, mert nem tudok egy komolyabb vállalkozást felépíteni. Amikor jól sikerül egy fotózás, vagy egy kiállítás mindig szárnyakat kapok. Viszont amikor csalódás ér, nem veszik meg a képeimet, vagy rossz visszajelzést kapok a kiállításon, minden összedől. Szörnyen érzem magam, nem látom a célokat. Ilyenkor úgy érzem, hogy nem is nekem való ez a pálya!”

Dávid keresett meg minket ezzel a problémával. 28 évesen úgy látta, hogy hiába találta meg az életében, amivel foglalkozni szeretne, mégsem tudja elérni a hosszabb távú céljait. Folyamatosan elbizonytalanodott. „Jó helyen vagyok tényleg? Elég jó fotós vagyok ahhoz, hogy ebből az egészből egy komolyabb egzisztenciát tudjak építeni?”

Először kiderítettük mi van a háttérben! - Önbizalomhiány

Hetente találkoztunk Dáviddal az 1-1 órás coaching ülések alkalmával. Először azt térképeztük fel, hogy tényleg szereti-e a fotózást. Ez mindennek az alapja, hiszen tisztázni kellett, hogy jól érzi-e magát ebben a közegben és lát-e lehetőségeket a fotózás területén.

Miután tisztáztuk, hogy igen, elkezdtünk beszélni a távlati céljairól. Hamar kiderült, hogy tudja, mik lennének az előtte álló lépések, de a folyamatos elbizonytalanodása miatt nem tud előrelépni. De miért van az elbizonytalanodás?

Arra jutottunk, hogy olyan helyzetekben is kétséget érzett, amikor egyébként nem lenne indokolt. Egész pontosan az történt, hogy amikor a realitásokat tekintve semmi baj nem volt a képeivel, akkor is képes volt más negatív véleményétől teljesen összezavarodni és összeomlani. De miért baj ez és mit tud ellene tenni?

Az elbizonytalanodás mögött ez esetben önbizalomhiány állt. Dávid nem bízott eléggé magában, a tudásában, az erősségeiben. Az önbecsülését túlságosan ahhoz kötötte, hogy más mit gondol róla. Más pozitív véleménye egy idő után már nélkülözhetetlen volt az önbecsülésének a fenntartásához.

Pedig normális a negatív vélemény is, hogy más néha nincs jó véleménnyel a képeiről. Az egyre komolyabb megfelelési probléma egyre jobban aláásta Dávid önbizalmát és azt eredményezte, hogy a külső vélemények az indokoltnál sokkal könnyebben térítették el az útjáról.

hackyourself-eleg-jo-vagyok-a-sikerhez2-928-600.jpg

Hogyan tudtunk segíteni? – Önbecsülés növelés

A kulcs mindenképpen az önbecsülés, az önbizalom erősítése volt. Egészen konkrétan az, hogy rávezettük Dávidot, hogy az aggódás és a kételyek világa helyett válassza a cselekvés világát. De hogyan segít ez az önbecsülés növelésében?

Az életünkben mindenképpen döntünk és cselekszünk. Akik sokat rágódnak a múlton és folyton aggódnak a jövő dolgain, azok ritkábban, akik magabiztosabbak, azok sűrűbben. Siker és kudarc mindkét tábort fogja érni.

Az alacsony önbecsülésű ember kudarc esetén magát hibáztatja és még siker esetén is nehezen éli meg pozitívan a helyzetet, inkább kételyek támadnak benne. Ezért nem is cselekszik. A magas önbecsülésű ember a sikerből töltekezik, kudarc esetén pedig relativizálja a helyzetet és nem magát hibáztatja. Éppen ezért dönt és cselekszik.

Dávidnál erősítettük, hogy döntsön és cselekedjen. Több döntés több sikert is szült, amiből tudott építkezni, önbizalmat szerezni. Kudarc, például egy rosszul sikerült kiállítás esetén pedig fogtuk a kezét és világossá tettük, hogy a kudarc relatív. Vagyis ha hibázott is, az legfeljebb egy hibát jelent és nem azt, hogy nem elég ehhez a pályához, a sikeres fotós karrierhez.

Sokszor találkozunk a coaching ülések során megfeleléssel, vagy az elég vagyok-e kérdéssel. Legtöbbször az alacsony önbecsülés áll a háttérben. A jó hír, hogy ez fejleszthető, de ehhez szisztematikus munka és kitartás kell.

 

komment
süti beállítások módosítása