4 tanács, hogy megtaláld az "igazi" munkádat

2018. március 27. 21:17 - Kézai András

9-ways-to-make-significant-job-search-progress.jpgA munkakeresés az élet velejárója, én nem nagyon ismerek olyan munkavállalót, aki időről időre ne böngészne az álllásportálokon, annak ellenére, hogy viszonylag jól is érzi magát az aktuális munkahelyén. Szerintem ma már egyre ritkább, hogy valaki 20-30 évet töltsön egy cégnél. Hogy ez jó-e vagy rossz, nehéz megmondani, majd pár évtized múlva kiderül.

Azonban így vagy úgy, de eljön az idő, amikor saját elhatározás útján vagy kényszerből, de új munkahelyet kell keresned. Sok hibát el lehet követni ilyenkor, ezért összeszedtem 4 olyan pontot, ami Nekem segített megfelelő irányba terelni a karrierem és olyan helyre jutottam általuk, ahol tényleg jól érzem magam és azt csinálom, amit szeretek.

1, Vizsgáld meg azt, ami eddig tetszett

Gondolj vissza az eddigi munkáidra, pozícióidra, mi volt az a feladat, esemény, amitől jól érezted magad, ami megindít, ha visszaemlékezel rá! Mi történt akkor, mit csináltál pontosan? Mit éreztél, mi volt az a momentum, ami feltüzelt?

Ezeket a tapasztaltokat használd fel és ezek alapján kezdj el keresni!

2, Találd ki, mit is szeretnél igazán

Ez kicsit sablonos, de mégis fontos lépés. Gondold végig mit szeretnél igazán csinálni, mi az, ami mindig felvillanyoz a magánéletedben. Ez koránt sem egyszerű, a legtöbbünk élete végéig keresi az igazi szenvedélyét, azonban az élet túl rövid ahhoz, hogy feladjuk a keresést.

3, Ne csak a papírjaid alapján keress

Olvastam egyszer egy statisztikát, hogy az emberek jelentős része abban a munkakörben marad évtizedekig, aminek anno tanult. Mivel egy szakmáról vagy témáról van képesítése, ezért az teljesen determinálja a későbbi munkakeresését.

Gond akkor van, ha később eltűnik a tanulmányok alatt képzelt romantikus kép az adott munkáról és a valóság közel sem az, amivel szeretne foglalkozni. Ilyenkor lépni kell egy új irányba. Nem egyszerű karriert váltani, de néha muszáj.

4, Magadat tedd középpontba, ne a pénzt

A hosszantartó motivációt nem a pénz fogja jelenteni. Sokszor elhitetjük magunkkal, hogy egy kis fizetésemelés visszahozza a régi tüzet, de az öröm általában csak 3-4 hónapig tart. Utána visszajön az unalom, utálat, közöny abba a munkába, amivel kapcsolatban már rég ott mozognak ezek az érzések.

Ezért fontos, hogy új munkahely esetén a saját igényeid, képességeid alapján kezdj el keresni vagy, ha nem megy, akkor fejleszd magad, hogy el tudj mozdulni valamilyen irányba.

Sok-sok évet fel lehet áldozni egy rossz munkahelyen, sőt van, akinél egy egész élet eltelik így. Megéri? Érdemes harcolnod magadért.

komment
süti beállítások módosítása