Titkos összetevő a mennyei paradicsomhoz

2018. április 25. 14:51 - Haffner Péter

hackyourself-mennyei-paradicsom-928-500-jpg.jpg

Boldog életet szeretnél. Egészséget, szép családot, normális munkahelyet olyan fizetéssel, hogy még utazni és félre tenni is tudj. Egyszóval eredményeket, amelyek pozitívak a számodra.

Eredményeket. Mondjuk, mint egy szép és nagyon ízletes paradicsom. De nem olyan sárga, szupermarketes verziót, hanem olyan igazit, házit, nagyon finomat. Tudod azt a fantasztikusan finomat.

El is határozod, hogy belevágsz. Hogy bár nincs telek meg kert, de ott az erkélyen, bizony ott is lehet szuper ízletes paradicsomot nevelgetni. Veszel egy virágládát, bele földet. Bár az erkélytető miatt esőt nem nagyon kap a palánta, de a Nap besüt, Te meg locsolod majd. Mi baj lehet?

Ha végigmész az úton, igazából semmi.

De végigmész az úton? Nem állsz meg? Egyáltalán mi kell a sikerhez, az eredményhez? Mi kell a szuper álláshoz, az életmódváltáshoz? Mi kell a mennyei paradicsomhoz?

Külső tényezők

Kell a napfény, ami az időjárás függvénye. Rögtön egy külső tényező, ami elengedhetetlen az eredményhez, de nem igazán tudsz vele mit kezdeni. Vagy süt a Nap, vagy felhős az ég és egy hétig csak esik.

Mi itt a tanulság?

Ha eredményt szeretnél elérni bármilyen területen, mindig lesz olyan külső tényező, amivel nem igazán tudsz mit kezdeni. Ott bukhatsz el, ha felidegesíted magad a külső körülményeken és bedöntöd az egész projektet. Lelkesedés hiányában a rajtad múló feladatokat sem végzed el és oda az eredmény. Oda a fenséges paradicsom.

hackyourself-mennyei-paradicsom-ido-928-500-jpg.jpg

Idő

Az eredményhez, álmaid paradicsomához kell még idő is. Hiába szeretnél Te már egy hét múlva szüretelni, nem fog menni. Idő kell és kész. A paradicsom pont akkor fog megérni, amikor meg kell neki, nem tudod és nem is szabad siettetni. Hozhatsz neki plusz tápanyagot, világíthatod lámpával, imádkozhatsz és könyöröghetsz is neki, ez sem elég. Idő kell. Pont annyi, amennyi szükséges.

Mi itt a tanulság?

Mivel az idő tényező létezik, ezért türelmesnek és kitartónak kell lenned. Ha feladod, vagy a siettetés miatt túlöntözöd a palántát, nem fog beérni a paradicsom. Mondhatnánk, hogy az idő is külső tényező. Persze, hogy az. De mégis egy kicsit más ez. Mert lehet, hogy minden külső tényező számodra kedvezően alakul, de időre, türelemre és kitartásra akkor is szükséged lesz.

Te

Kell napsütés és idő a csodás paradicsomhoz, vagyis olyan külső tényezők, amelyek nem rajtad állnak. De kellesz Te is. Hogy locsold a palántát, mert bizony a tető miatt nem esik be az eső. Kellesz, hogy figyeld a fejlődő növényt. És ha azt látod a levelein, hogy baj van, sárgulnak, akkor cselekedj! Nyomozz, olvass, tájékozódj, majd hozz plusz tápanyagot, ha arra van szükség!

Mi itt a tanulság?

Hogy Te is kellesz a sikerhez, az eredményhez, a mennyei paradicsomhoz. Nem elég az idő és nem elég várni a csodát. Kellesz Te. És nem csak úgy, hogy a kötelező locsolási feladatot ellátod. Hanem úgy is, hogy figyeled az utat, a fejlődést, és ha kell, beavatkozol. Persze, csak akkor, ha igazán szeretnéd azt a mennyei paradicsomot és ez kellő motiváció a számodra! Ha megelégszel az íztelen, sárga verzióval, akkor nincs miről beszélni. Motiváció nélkül nem lesz eredmény.

Titkos összetevő

És akkor mi az a bizonyos titkos összetevő a szuper finom paradicsomhoz? Mi kell az eredményhez, amire annyira vágysz? Te. Ennyi. Ez a legfontosabb. Mert Te tudod szabotálni az eredményt, ha sokat foglalkozol olyan külső tényezőkkel, amikre nincs is ráhatásod. Te tudsz türelmes, vagy kitartó lenni. És Te tudod beletenni azt, ami a Te feladatod. Ami nélkülözhetetlen az eredményhez. A munkát.

Ez csak egy mennyei paradicsom. De nem nehéz belátni, hogy a tanulságok az életed bármely területére érvényesek. Jó kertészkedést Neked!

 

komment
süti beállítások módosítása