Pár kattintás a tökéletes Insta képért

2018. május 28. 16:10 - Haffner Péter

hackyourself-megfeleles-928-500-jpg.jpg

Mi folyik itt? Hétvégén a kisföldalattin utaztam. Nem szép dolog más telefonját nézni, de a nagy tömegben egy lány fölött állva most nem annyira volt nehéz. Vizes volt még kicsit a haja, a Széchenyi Gyógyfürdőben volt. Friss, strandolós képek a telefonján. Megnézett pár képet, majd megnyitott egy alkalmazást.

Három koppintás a képen és már inkább hosszabb, mint teltebb alak a végeredmény. Három simítással a fenék mérete is beállítva, majd végül egy kis plusz barna szín. És kész! Már ment is a kép az Instára.

Én meg csak álltam, és nem akartam hinni a szememnek. Tudom, hogy ez így megy. Fogyasztói társadalom, meg megfelelés, meg minden. De azért ez így nagyon mellbevágó élmény volt. Hogy itt tartunk.

Miért csapjuk be magunkat ilyen csúnyán? Miért hagyjuk, hogy a fogyasztói társadalom beteg torzulási ilyen szinten belenyúljanak az életünkbe? A válaszokat persze sejtem. Tele önbizalom hiánnyal, cipelve az alacsony önbecsülés súlyos terhét, nehéz helyt állni. És a világ persze nem segít. Mert nem elég, hogy mindenhol a szépségideálokat tolják Rád, nem elég hogy május lévén egy 30 m magas, napbarnított, tökéletes testű lány néz Rád a szomszéd ház faláról, hanem még a technika fejlődése is arra terel Téged, hogy semmi gond, csak két kattintás a szuper applikáción és minden rendben van. Kiment a kép, mindenki látja a bomba testet, a totál lenyűgöző barna színt. Sokszor és sok mindenben segít a technológiai fejlődés, de ez itt és most nem az a pont. Persze, ez is csak egy eszköz, mindenki arra használja, amire szeretné.

Most írhatnánk, hogy beteg ez a világ. De nem a világ betegségével érdemes foglalkozni, mert arra nem sok ráhatásunk van. A világ, a fogyasztói nyomás, a technika változik és nekünk ebben a változó világban kell megállnunk a helyünket.

Észrevenni, ha túlzott mértékben akarunk másoknak megfelelni. Észrevenni, ha a belső gyengeségeinkre, fájdalmainkra csak ilyen torz gyógytapaszokat találunk. Észrevenni, hogy a világ nyomása és trendjei alatt rossz irányba haladunk. Észre akarod venni? Vagy marad a színház az értéktelen díszlettel körülötted? Észre tudod venni! Megcsinálod. Tudom. Benned van! – Haffner Péter

komment
süti beállítások módosítása