Időzített ígéretbombák a munkahelyeken. Mire figyelj?

2018. június 04. 13:58 - Haffner Péter

hackyourself-igeretbombak-a-munkahelyeken-928-600-jpg.jpg

Új helyen kezdesz. Elindul az ígéret cunami magasabb fizetésről, menő pozícióról, céges autóról, javuló körülményekről, meg persze a lehetőségekről, a célokról, stratégiáról. Aztán telnek az évek. Az ígéret lufi pedig vagy elszáll az egyre csak szaporodó szürke felhők között, vagy egyszerűen kidurran.

De miért baj, hogy ígérethegyek állnak előtted? Hiszen ezek „csak” motivációs elemek, mondják sokan. Sajnos az ígéret tenger sokszor csak valami céges problémát igyekszik leplezni. Az idő múlásával pedig nem csak a problémát látod majd egyre tisztábban, hanem becsapva is érzed majd magad. Ott állsz egy hiteltelennek gondolt céggel, csalódott vagy, a teljesítményed és a motivációd pedig konvergál a nullához.

Nézzük, mire érdemes figyelned a céges ígéretek kapcsán!

Csodaország nincs

Tudod, ha valamit nagyon el akarnak Neked adni, az mindig legyen gyanús! Ne legyenek illúzióid, csodaország nem létezik! Nagyon ritka, hogy pár hónapon belül tényleg óriási fizetésemelést kapsz. És a „két év múlva már biztosan Te leszel itt a vezető” kérdéssel is csak óvatosan, mert addig még rengeteg minden változhat.

Stratégia

Figyelj arra, hogy az ígéret illeszkedik-e a cég stratégiájához. Ha nem, az legyen több mint gyanús. Például ha azt látod, hogy csökkenő piaci részesedés mellett csökkenek a cég bevételei, akkor „a jobb körülmények lesznek, mert egy „A” kategóriás irodaházba költözünk” megjegyzésnél azért mindenképen legyél gyanakvó. Vagyis akkor, ha a cég stratégiájába, vagy éppen nem létező stratégiájába nem igazán illeszkedik az, amit Neked ígérnek.

Trendek

Az ígéretek kapcsán mindig a trendek számítanak. Figyelni kell a hónapok, évek alatt, hogy merre mennek a dolgok. Nem a vezetés hirtelen, vagy egyszeri tűzöltő akciói számítanak, hanem inkább a nyugodt és kiszámítható fejlődés. Igaz ez a körülményekre, a pozíciókra és a fizetésre is. Mindig emlékezz arra, hogy mit ígértek, és aztán nézd meg, hogy honnan hova jutottál el ténylegesen!

Te és az ígéret

Ez a pont olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindennek örülünk, ami több, ami jobb. Pénz, pozíció, autó, új eszközök. Mindegy is végül, csak legyen. Ez azért jóval bonyolultabb. Elsőre lehet, hogy jól hangzik egy pozíció, de lehet, hogy nem is éreznéd jól magad benne. És csak csalódás érne. Vagy mondjuk számodra nem is motiváló egy céges autó, Te inkább fizetésemelést szeretnél. Látnod kell, hogy hogy számodra mennyire motiváló és előremutató egy ígéret, különben a beleélést követően komolyabb csalódás is jöhet.

Ígéreteket persze nem csak a cég tesz feléd, hanem Te is a cég felé. Mindkét fél részéről fontos a korrektség és a hitelesség. A nagyot mondás, a „beígérés” tényleges eredmények nélkül biztosan bizalom vesztéshez vezet. Bizalom nélkül pedig elképzelhetetlen a céges és a személyes előrelépés is.

komment
süti beállítások módosítása