Másik nem ért meg? Nem csak az ő hibája

2018. július 02. 14:19 - Kézai András

effective-online-communication.jpg

Hányszor érzed azt, hogy a másik nem érti, amit mondasz? Sőt, ő a hülye, mert nem ért meg.

A kommunikáció egy érdekes dolog, alapvetően metaforákon alapszik. Ez azt jelenti, ha azt mondom bot, akkor megjelenik előtted egy kép egy botról. A gond, hogy biztosan más botot fogsz elképzelni, mint amire én gondoltam. Gondolj bele, körülbelül hány szóval kellene még jellemeznem azt a botot, hogy megközelítőleg hasonló képzeted legyen róla, mint nekem.

Ha egy ilyen egyszerű szó is ilyen szintű félreértéseket eredményezhet, akkor el lehet képzelni, hogy egy érzésnek, vágynak, tudásnak vagy akár egy élménynek a kifejezése, leírása milyen félreérthető lehet.

Van egy coach mondás: "Ha a másik nem érti amit mondasz, akkor rosszul mondtad." Azaz nem a másik a hülye, hanem te nem tudtad úgy elmondani, amit szeretnél, hogy a másik közel ugyan azt értse mint te.

Ha el akarsz mondani, érni valamit, vagy csak szeretnéd, hogy a másik megértsen, akkor addig írd körül a dolgot, amíg át nem megy az üzenet és ne tudd le annyival, hogy a másikat nem érdekli vagy hülye, hogy felfogja. Nem az...És kérdezz. Egyébként megint csak te feltételezel valamit a másik megértéséről.

Beszélgess, ne csak beszélj!

komment
süti beállítások módosítása