Teljesítményértékelés - hogyan ne csináld

2018. január 11. 21:19 - Kézai András

shutterstock_364289615.jpg

Év végén vagy éppen év elején a legtöbb cégben a beosztottak tűkön ülve várják, a vezetők meg izzadva készítik az adott személy éves teljesítményértékelését.  Azonban nagyon sok cégben ez több sebből vérzik.

Összeszedtem 6 pontot, ami miatt biztos, hogy nem fog működni:

1, Nem alkalmas ember csinálja

Meg kellene érteni, hogy vezetőnek lenni nem egy státusz! Ott emberekkel kell foglalkozni, törődni és fejleszteni. Ez bizony FELELŐSSÉG. Belegondolt már minden vezető, hogy az alatta dolgozók életét milyen mértékben befolyásolja? És nem csak a munkahelyi, hanem a magánéletét is.

Én mindig biztatom a vezetőket, hogy vagy fejlesszék magukat nagyon ember központúnak vagy maradjanak szakmai vezetőnek és a csoport irányítását csinálja olyan, aki szeret és akar emberekkel foglalkozni.

2, Muszáj csinálni

Sok tulajdonos bevezette a cégében a teljesítmény értékelést, mert hallotta, hogy kell vagy éppen meg kell felelni valamilyen tanúsítványnak. Ez szép és jó, de megint elmarad az, ami a legfontosabb a történetben. A dolgozó, azaz az ember. Ennek nem egy szükségszerű valaminek kellene lennie. Ha nehezen megy, akkor ne csináld.

3, Mit értékelnek?

Legyél jobb, legyél gyorsabb, kedvesebb, okosabb…

Sokszor kreatív ötlet és a dolgozó bevonásának hiánya miatt unalmas és koránt sem motiváló célokat tűznek ki.  

4, Napi 8 óra nem elég

Így is az emberek az életük felét a munkahelyükön töltik, arról, hogy milyen körülmények között, arról már ne is beszéljünk. Fontos lenne megérteni, hogy teljesítménynövelés nem a túlórák elvárásával lehetséges, hanem minőségjavulással.

A work-life egyensúly felborulásakor a teljesítmény is csökken, hiába dolgozik többet az ember.

5, Nem a dolgozó van fókuszban

Honnan szokott kiindulni egy teljesítményértékelés? Megnézik mit is tett a munkavállaló a cégért. Hogyan adott többet és többet. Ahelyett, hogy valóban azt vizsgálná mindenki, miért jó a dolgozónak. Mert ha jó neki, akkor kiegyensúlyozottabb a munkában, akkor jobban tud fókuszálni és akkor jobban teljesít.

6, Megalázó elvárások

Sajnos találkoztam már olyan céggel, ahol a teljesítményértékelés, illetve abban megfogalmazott elvárások kellemetlenek vagy megalázóak voltak.

Az eddigi legszélsőségesebb az volt, amikor a vezető még a politikai nézettekbe is beleszólt.

Ha munkát vállalunk bizony eladjuk a napunk egy jelentős részét, közel a felét. Fontos, hogy olyan cégnek dolgozzon mindenki, ahol ezt értékelik és meg is értik. Lassan kinövünk a „rabszolgatartó” időszakból és minden egyes vállalat kénytelen lesz egy emberközpontú közösséget létrehozni, ha túl akarja élni a következő éveket, évtizedeket.

komment
süti beállítások módosítása