Rendíthetetlen önbizalom

2017. november 02. 13:54 - Kézai András

Könyvajánló


hackyourself-belsooroszlan.png

Marisa Peer a világ egyik legeredményesebb terapeutája legalábbis, ha az önbizalomhiányról van szó. Személy szerint azért kedvelem, mert mindenki számára érthetően közelíti meg a problémát. A rendíthetetlen önbizalom című könyve megmutatja, hogy mi magunk miért is rendelkezünk alacsony önbecsüléssel, kevés magabiztosággal és konkrét gyakorlatokon keresztül segít feloldani az ezt okozó gátlásainkat.

Az egész a gyerekkorban történt szülői, tanári… megszégyenítésektől indul. Nem lehet egy fix pontot találni, amikor az ember elkezd elhajolni azonban, ha visszagondolunk gyerekkorunkra láthatjuk, hogyan irányítottak minket akaratunk ellenére. Ennek ellenére Marisa arra bíztat, hogy ne ragadjunk bele a múltunkba és itt és most kell kezdjünk el magunkra fókuszálni, mert senki más nem fog és a múlton való rágódás nem visz előre:

„Kamaszkorunkra kifejlődött bennünk a mások ítéletétől való félelem, ami egyszerűen nincs jelen a kisgyerekben. Pedig senki nem ítélhet meg téged, csak te saját magadat, és ahogy megtanulod jól felmérni önmagad, sikerülni fog megszerezni és megtartani a megingathatatlan magabiztosságot, a rendíthetetlen önbizalmat”

A könyvében a múlttól eljutunk egészen a jelen kor problémájához és annak magyarázatához:

„Terapeutaként hamar észrevettem, hogy az önbizalomhiány leggyakoribb oka és forrása, hogy úgy érzed, nem vagy elég jó és szerethető.”

marisa-peer-afest.png

A tökéletesség hajszolása. Ez szinte már népbetegségnek számít, aminek az oka szintén az önbizalomhiány és egyben következménye is az lesz:

„Nem kell tökéletesnek lenned, mert tökéletes emberek egyszerűen nem léteznek, azok pedig a tökéletességet hajszolják, a világ legboldogtalanabb emberei.”

Nehéz elhinni, hogy jók vagyunk, ha folyamatosan azt látjuk, hogy a másik szebb, okosabb, gazdagabb, sikeresebb stb… Merisa figyelmeztet, hogy ezek a mutatott pózok, képek az esetek 99%-ban nem igazak. Ezért nem is szabad, hogy törekedjünk az ilyen hamis tökéletesség felé, mert nem elérhető. Emiatt csak kudarcokat fogunk átélni, ami csak megerősíti az önbizalomhiányunkat.

„Programozd át magad, hidd el végre, hogy elég vagy.”

A könyvben rengeteg olyan gyakorlat van, ami segít megváltoztatni a gondolataidat magadról. Sőt, ennél kicsit mélyebbre megy. Segít megérteni azt, hogy miért alakulhatott ki a probléma.

Nem ígéri meg, hogy az életed csodálatos lesz, inkább abban segít, hogy erősebb legyél. Erőt ad, hogy fel tudj állni a kudarcokból és erőt tudj meríteni a sikerekből. Ez nem egy hétköznapi mosolyogj és a világ visszamosolyog rád könyv. Ennél több. Bár azt se rejti véka alá, hogy bizony az igazi változáshoz komoly munka kell, nem elég egy két strófát mantrázni egész nap.

Úgy gondolom, hogy ez egy könyv, ezért nem is szabad a csodát várni tőle. Erőt, támpontot, tudást ad, hogy tovább lehessen lépni, azonban az biztos, hogy nem elegendő csak elolvasni és egyszer megcsinálni a gyakorlatokat. A maradandó és valós változásokhoz komoly munka kell, bármennyire is szeretnénk, ez elkerülhetetlen.

(Forrás: Marisa Peer: Rendíthetetlen önbizalom c. könyvéből)

 

komment
süti beállítások módosítása