Szeretem magam - az önszeretetről

2017. november 09. 21:28 - Kézai András

hackyourself-szeretemmagam.jpg

Az önszeretetről beszélni koránt sem egyszerű. Rutinból és végig gondolás nélkül a legtöbb ember azt mondja, hogy „igen, én szeretem magam”, ezért nem is nagyon akar ezzel foglalkozni. Azonban, amikor oda kell állni a tükör elé, akkor már kevesen tudják ugyan ezt őszintén a saját önmaguk szemébe mondani. Pedig az elégedett (boldog) élet ott kezdődik, hogy ez rendben van.

Miért titkoljuk, hogy gond van?

Az önszeretet véleményem szerint az egyik legintimebb érzéseink egyike, valamint (szerintem) az egyik legértékesebb is. Ha ezzel gond van, azt senki nem szeretné kifelé mutogatni. Másik eset, hogy nem is tudjuk, hogy gond van, mert nem is ismerjük azt az érzést, amikor szeretem magam. Megdöbbentően sokszor lehet ezzel találkozni, őszintén szólva én is ide tartoztam. Ha nem ismersz egy érzést ,akkor szinte lehetetlen nulla segítség nélkül elérni azt. Magadat nem tudod megerőszakolni, hogy igen akarom azt az érzést...

Mi is az?

A szeretet nekem az elfogadással és az őszinte kíváncsisággal egyenlő.

Nem azt nézem, hogy miért jó vagy rossz az amit meg akarok ítélni, hanem egyszerűen elfogadom. Sőt, nem is akarom megítélni. Azt mondom rá, hogy oké úgy ahogy van. Ha magunkba nézünk, ez a fajta elfogadás nem túl gyakori, pláne ha éppen valami kudarcot élünk át. Ez nem azt jelenti, hogy ne vedd észre a hibáidat, hanem azt, hogy tudomásul veszed, hogy van. És igen, akarsz rajta változtatni mert fejlődni szeretnél, de nem gyötröd magad, hogy miért van.

Honnan eredhet?

Általában a gyerekkorunkban történt esemény vagy eseménysorozat vezetett idáig, de könnyen lehet, hogy a szülők meg se tanították, mutatták, hogyan kell magadat szeretni. Érdemes utánagondolni, hogy honnan is eredhet ez bennünk, de túl sokat nem érdemes időzni rajta, mert a megoldás nem a múltban lesz.

Oké, de honnan ismerem fel?

Nem egyszerű.  Gondolj bele, ezzel az állapottal éltél eddig, közel 20-30 évet. Minden egyes porcikád és a környezeted is alkalmazkodott hozzá, mindent úgy alakítottál, hogy ez az önszeretet „hiány” ne jelentsen problémát vagyis minél kisebb problémát jelentsen. Ezért nehéz észrevenni és változtatni rajta.

Nézzünk néhány tipikus cselekvést, ahol elég nagy eséllyel az önszeretet témaköre a gond:

Önmarcangolás, önkritizálás

Túlkompenzálás

Mások véleményének túlzott fontossága

Ezekről előző cikkeinkben olvashatsz.

Miért fontos?Miért kell ezzel foglalkoznod?

Van egy nagyon igaz mondás: „annyira tudsz szeretni másokat, mint amennyire magadat”. De ha jobban belegondolsz, nem mások miatt kell ezt megtenned, hanem magad miatt. Az egész életedben nagyon mély hatást gyakorol az önszeretet mértéke. Ha alacsony, akkor rendre elkerülöd azokat a kihívásokat, amelyek előrébb vinnének vagy csak egyszerűen a sok önostorozás miatt rosszul érzed magad.

komment
süti beállítások módosítása