Meghalok a munkámért. De van értelme?

2018. január 07. 20:08 - Haffner Péter

hackyourself-meghalok-a-munkamert-928-500-jpg.jpg

Hétvégére minden erőm elmegy. Szombaton csak vegetálok, vasárnap pedig már ott a gombóc a torkomban, hogy holnap újra menni kell. Közben tele a puttony ígéretekkel, álmokkal. Megyek. Csinálom. Valahogy bírom. De minek?

Gábor 28 éves. Nincs kiégve, tele van célokkal. Azért keresett meg minket, mert rengeteget dolgozik, nagyon sokat tesz bele a karrierjébe, de mostanra már erős kétségei vannak, hogy megéri-e az egész.

Egy telekommunikációs multinál dolgozik. Elemzéseket készít heti 40 órában, de az inkább heti 50. Ritkán kevesebb és akkor még nem beszéltünk a hétvégi „maszatolásról”. A sok munka már a párkapcsolatára is rossz hatással van.

Dolgozik, mert szereti a munkáját és karrier célokat is lát, de azt érzi, hogy ez így nem mehet tovább. Fizetésemelés és átszervezés utáni előléptetés ígéretekkel már tele a padlás. De akkor mi legyen?

Ez az állapot volt 2017 nyarán.

Te vagy a kulcs

3 hónapot dolgoztunk Gáborral. Az első alkalmak inkább csak a panaszkodásról szóltak, de aztán egyre konstruktívabbak lettek a heti beszélgetések. Most Gábor engedélyével megosztjuk veletek a beszélgetéseink legfontosabb tanulságait.

1. Nem szabad mindig mindent bevállalni. Nem azon múlik a karriered, az előléptetésed, hogy mindig mindent Te csinálsz meg, és nem is ismered a "Nem" szót. Persze sokszor nincs választásod, de bizony sokszor igen.

2. Ha tényleg szereted a munkádat, a munkakörödet, de a jelenlegi cégednél nem érzed jól magad, nem jönnek be a számításaid, bátran lehet váltani. Máshol már tapasztaltabban, új lappal indulsz. És lehet, hogy az ottani közeg jobban megfelel a számodra.

3. Bizalmat kell szavazni a munkahelyednek, a vezetődnek, nem lehet folyton ugrálni. De az is biztos, hogy következetesnek kell lenni és figyelni a trendeket. Ha már sokadszorra sem teljesülnek a vezetői ígéretek, akkor nagyon valószínű, hogy csak kihasználnak. Ilyenkor nem maradhatsz tovább áldozat, váltani kell!

Fontos, hogy mindhárom pontot sok egyéb tényező mellett az önbecsülésed befolyásolja. Azért nem mersz nemet mondani, mert félsz. Mivel nem érzed magad elég erősnek félsz attól, hogyha nemet mondasz, akkor az egyébként kiváló teljesítményed nem elegendő az előrelépéshez. Vagy félsz attól, hogy máshol nem fogsz kelleni. A tapasztalatoddal, a képességeiddel nem találsz jó munkahelyet.

Gábor a 3 hónap végére felismerte, hogy meg kell erősödnie. Tudatosan foglalkozik az önfejlesztésével. Azóta a párjával rendeződtek a dolgok. Még nem váltott munkahelyet, de egyre többször tud már nemet mondani. És már biztos benne, hogy csak nyárig vár. Ha az ígéretek nem teljesülnek, már tudja mit fog tenni. Váltani fog, mert már erősebbnek érzi magát.

 

komment
süti beállítások módosítása