5 ok, amiért nem vagy motivált a munkahelyeden

2018. június 14. 13:32 - Haffner Péter

hackyourself-5-ok-amiert-nem-vagy-motivalt-a-munkahelyeden-928-600-jpg.jpg

10 emberből csak 3 érzi úgy, hogy igazán jól mennek a dolgok a munkában. A többiek vagy túlélnek, vagy egyszerűen csak biztonsági játékosként várják, hogy majd egyszer jobb lesz.

Sokak szerint az egész csak a fizetésen és a munkahelyi körülményeken múlik, azonban a felmérések nem ezt mutatják. Nézzük, mik lehetnek az okai annak, hogy nem vet szét a tenni akarás és a motiváció a munkában!

Jövőkép hiánya

Teljesen normális elvárás, hogy szeretnél látni egy képet a jövőről. Mi lesz a céggel? Merre tart? Mik a tervek? Min és milyen ütemben fogunk változtatni? És persze, hogy Neked ebben az egészben hol a helyed és mi lesz a szereped. Ha nem látod a jövőbeni helyed a cégnél, nem fogod szétharapni a kerítést sem. Ez ilyen egyszerű.

Ígéret bombák

Az elején minden szép, minden jó. Lesz persze majd izgalmas munka, emelkedő fizetés, Neked való kihívások és fejlődés. De ha ezek megmaradnak csak az ígérgetés szintjén, akkor becsapva érzed magad. És egy hiteltelen cégnél a teljesítményed is rohamosan romlik majd.

Impulzus hiány

Az, hogy sok ideje vagy egy helyen, még nem garantálja a kiégést. Ha folyamatosan van új impulzus, változatos feladatokat kapsz és a cég is időről időre megújul, akkor hosszabb távon is fenntartható a motiváció.

Vezető hiánya

Nincs pozitív visszacsatolás? Mindig csak a hibákra hívja fel a figyelmet és emellett nem is bátorít? Nem együttműködően és világosan kommunikál? Az van, amit ő szeretne, az ötleteid pedig folyton a kukában végzik? Szerintem nem érdemes tovább sorolni. Ha a felettesed inkább csak egy arrogáns, vagy nemtörődöm főnök, akkor a lelkesedést elég könnyű elveszíteni.

Nem a Te helyed

Ez unalomig ismételt pont, de tényleg nagyon igaz. Hogy várod el magadtól, hogy jól érezd magad a feladatok és határidők között, ha nem is szereted igazából, amit csinálsz? A szereted fogalma pedig nem tűrést, meg az „elmegy ez” kategóriát jelenti, hanem hogy néha kifejezetten élvezed is a munkád.

Van olyan persze, hogy a motiválatlanságod csak ideiglenes. Ez normális és mindenkivel előfordul. Ha azonban trendszerűen jelentkezik és a fenti öt pontból többnél is magadra ismertél, akkor ideje komolyabban is elgondolkoznod a váltáson.

 

komment
süti beállítások módosítása