A munkavállalók 4 tipikus csoportja. Te melyikbe tartozol?

2018. május 13. 22:13 - Haffner Péter

hackyourself-a-munkavallalok-4-csoportja-928-500-jpg.jpg

Van, aki alig várja a nap végét és szinte minden reggel gyomorgörcsökkel megy munkába, és van, aki kihívásokat és lehetőségeket lát és élvezi azt, amit csinál. Lehet egyáltalán tipizálni a munkavállaló típusokat? Ha igen, akkor melyik csoportba vajon mennyien tartoznak? És Te vajon melyikbe tartozol?

Több, mint 10 éve foglalkozunk szervezetfejlesztéssel és tanácsadással. Rengeteg karrier utat láttunk. Természetesen minden út és ember egyedi. Mégis tapasztalatainkból az látszik, hogy négy fő csoportba lehet sorolni a munkavállalókat. Persze a csoportoknak vannak árnyalataik és lehet két csoport között is lenni.

A „kutatás” nem reprezentatív, de abban bízunk, és azért tesszük közzé a tapasztalatainkat, hogy magadra ismerve legyen esélyed átgondolni hol is tartasz a karrieredben. Lássuk akkor a négy csoportot!

Túlélésre játszó

Ő az, aki rendkívül alulmotivált a munkahelyén. Tényleg csak azt várja, hogy mikor van vége a napnak, a hétnek. Csak a minimálisan elvárható feladatokat végzi el, a leadott teljesítménye nagyon alacsony. Váltani nem szeretne, inkább magába fordulva nyalogatja a sebeit, duzzog. Hevesebb napjain kritizálja a főnökeit és a céget.

Jövőképe nincs igazán a karrierjében, inkább csak túlélve, egyik napról a másikra él. Munkahelyet nem keres, eléggé beletörődött a helyzetébe. Tapasztalataink alapján 10-ből 2 ember tartozik ide.

Biztonsági játékos

Szépen elvégzi a feladatát, a teljesítménye elfogadható. Esetenként lelkesedik, motivált, ilyenkor extra teljesítményre is képes. De azért leginkább csak ellavírozgat a cégnél. Általában már régebb óta dolgozik a munkahelyén, sok ígéretet kapott, de mára már inkább belefásult a küzdelmekbe. Gyakran elfogadó és beletörődő.

Tudja, hogy ettől a cégtől majd egyszer menni kell. De a lényeg itt a „majd egyszer”. Mert más állást ugyan „nézeget”, de komolyan nem gondolja a váltást. Még nem fájnak annyira a dolgok. És ezen a helyen bizony már megvan a tapasztalat, a pozíció és a tudás, hogy ne szakadjon bele a munkába, amellett, hogy a főnöknek ebből ne nagyon tűnjön fel semmi. Tapasztalataink alapján 10-ből 5 ember tartozik ide.

hackyourself-a-munkavallalok-4-csoportja-abra-928-500-jpg.jpg

Elkötelezett harcos

Célokat, lehetőségeket és feladatokat lát maga előtt. Motiváltsága és a teljesítménye magas. Persze neki is vannak gyengébb napjai, periódusai, de összességében nagyon elkötelezett a cég iránt. Munkát nem keres, a jövőképét abszolút a cégben látja.

A motivációi között nagyon erős a pénz, az előléptetés, a jutalom, a pozíció és a szép iroda. Kicsit erre utal a harcos kifejezés. Mert bizony egy kicsit izzadtságszagú ez a teljesítmény. Harcol az elemekkel, küzd, van, hogy törtet. Viszont nem feltétlenül érzi magát jól a bőrében. Valami hiányzik. A díszlet azt mutatja, hogy a helyén van, de az igazi önmegvalósítás csorbul. Fontosabb neki a céges előrejutás, mint a saját szükségleteinek a kielégítése.

Sokszor csak látszólag konstruktív, kudarc esetén hajlamos a szélsőséges reakciókra. Nehezen fogad el más elképzelést, vagy új irányt. Tapasztalataink alapján 10-ből 2 ember tartozik ide.

Önfeledt önmegvalósító

A céges célok és a saját önmegvalósítása egybe esik. Szereti a munkáját, látja a fejlődést, élvezi a lehetőségeket. Érzi, hogy értéket teremthet. Természetesen nem keres munkát, azon pörög az agya, hogyan tud kiteljesedni a cégen belül. A teljesítménye rendkívül meggyőző. Emellett rendezettek az emberi kapcsolatai, konstruktivitást és magabiztosságot sugároz.

Motiválják az anyagiak is, de a pozíció és a tárgyi javak nem célként jelennek meg nála, hanem következményei a sikeres munkájának. Önazonos abban, amit csinál. Nem csapong, a kudarcokat jól viseli, nyitott az újdonságokra. Tapasztalataink alapján 10-ből 1 ember tartozik ide.

A Te utad

Ezek persze csak a fő csoportok. A történet, a Te történeted is mindig egyedi. Ez a csoportosítás segít ráébreszteni Téged a saját helyzetedre. Jó ez így, ahol tartok? Mik a veszélyek? Mik a lehetőségek előttem?

A kulcs Te vagy. Neked kell felismerned a problémákat és csak Te tudsz változtatni rajtuk. Későbbi írásainkban a "Hogyan tudok továbblépni?" kérdésekre fogunk válaszokat adni!

komment
süti beállítások módosítása