Miért égsz ki a munkahelyeden pár év után szinte biztosan?

2018. augusztus 26. 17:52 - Haffner Péter

hackyourself-munkahelyi-kieges-928-500-jpg.jpg

Először minden izgalmasnak tűnik. Egy új helyen tele vagy kihívásokkal, célokkal. Aztán telnek-múlnak az évek és még a legjobb munkahelyen is jelentkeznek a fásultság jelei. De miért? Mi válthatja ezt ki belőled?

Egyre többször látni, hogy még ott is kiégnek a munkatársak pár év elteltével, ahol egyébként a körülmények, a fizetés és a munkakör is teljesen rendben van. Ennek persze sok oka lehet, mivel elég összetett kérdésről beszélünk. Van viszont néhány olyan pont, amelyek szinte biztosan kiégéshez vezetnek egy idő után. Lássuk őket!

Hiányzó céges célok, nem létező vízió

Mindenki számára fontos, hogy lássa, merre is tart a cég és neki ebben hol lesz a helye. Ha nincs világos jövőkép a menedzsment részéről, vagy rossz a kommunikáció, és nem látod, hogy hol tarthatsz néhány év múlva, akkor a motivációd drasztikusan csökkenni fog.

Fejlődés hiánya

Nem fejlődik a tudásod. Megrekedsz. És ez persze frusztrál, rossz érzés, mert úgy érzed, hogy lemaradsz. De nem csak kifejezetten a munkakörödhöz kapcsolódó ismeretekre gondolok, hanem tágabban véve az adott szakterületről beszélek.

Nincs előléptetés

A munkád alapján már megértél egy komolyabb pozícióra, de az előléptetésre mégsem kerül sor. Persze így az előző pontban említett fejlődés is csorbul. De a legfontosabb talán az, hogy becsapva érzed magad. „Beletettem a sok energiát, de úgy látszik hiába, csak hitegetés volt minden!”

hackyourself-meghalok-a-munkamert-928-500-jpg.jpg

Képesség vs. lehetőség

A kiégés egyik legfontosabb tényezője, amikor azt érzed, hogy többre lennél képes, de a cégnél ezt nem tudod megmutatni. És ez nem feltétlenül csak előléptetési kérdés. Hanem, hogy komolyabb, összetettebb feladatokkal is megbirkóznál, de vagy nem bíznak eléggé benned, vagy az aktuális céges stratégia nem neked kedvez.

Anyagilag átverve érzed magad

Érezheted azt, hogy a beletett munka nincs arányban a javadalmazásoddal. Ezt az érzést csak erősítheti, ha jutalmakat ígérnek bizonyos feltételek teljesítése, vagy teljesülése kapcsán, aztán te teljesítesz is és a cégben is jól alakulnak a dolgok, viszont a jutalom mégis elmarad.

Vágyakozás

Előfordul az is, hogy igazából jó helyen vagy, a képességeidnek megfelelő a feladatköröd, a pozíciód, a fizetésed, de Te ezt mégis máshogy látod, érzed. Nem látod reálisan sajnos a helyzeted és egy olyan „világról” álmodozol, ami valami tökéletes képként állt össze a fejedben a barátaiddal, ismerőseiddel történő beszélgetésekből. A folytonos vágyakozásban és elégedetlenségben persze gyorsan kimerülsz.

Újítások nélkül

Mindig lehet javítani, változtatni, átalakítani, jobbá tenni. Mind céges és mind személyes szinten. Ehhez proaktív hozzáállás és újító szándék szükséges. A folyamatok átalakítása hoz új kihívásokat, ez eredményez változatosságot. Ha ez hiányzik a cégednél, vagy Nálad, akkor egyenes az út az alúlmotivált, unalmas hétköznapokhoz.

Ezek a fenti pontok könnyen ahhoz vezethetnek, hogy már egy év után is „kiégést” tapasztalhatsz a munkahelyeden. Nem mindig csak a munkahely váltás a megoldás, van azért számos más lehetőség is. Ezekről egy következő bejegyzésben olvashatsz. Az biztos viszont, hogy az első és egyik legfontosabb lépés, hogy a saját kiégésedet egyáltalán felismerd és legyen meg benned a nyitottság a változtatásra.

Ha mélyebben érdekel a téma, akkor gyere el az előadásunkra: https://www.facebook.com/events/658418071183734/

komment
süti beállítások módosítása