Boldogságkeresés gyártósoron

2018. február 12. 15:01 - Haffner Péter

hackyourself-boldogsagkereses-gyartosoron-928-500-jpg.jpg

Egészséges vagyok. A karrierem és a párkapcsolatom rendben van. Pénzem is van elég. Amit megkívánok, meg tudom venni magamnak. De mégsem vagyok boldog! Miért? Mit kell még tennem a boldogsághoz?

Ha megkapom álmaim állását, boldog leszek! Ha lesz párom, boldog leszek! Ha megvesszük a lakást, boldog leszek! Minden nap ilyeneket mondunk magunknak és egymásnak. Vagy kimondjuk, vagy csak magunkban vágyakozunk, de sokszor ezek vezetik az életünket.

A boldogsággyárban minden egyes nap a gyártósorhoz lépünk. Felvesszük a munkát és reménykedünk benne, hogy egyszer végre tényleg elkészül az álom termék. A boldog élet.

De vajon jól csináljuk? Tényleg el lehet készíteni a boldogságot? Tényleg a tervezett mérföldkövek elérése jelenti a boldogságot?

A válasz természetesen nem. Életed mérföldkövei hozzájárulhatnak a boldogságodhoz, de nem garanciák semmire. De akkor mi a kell a boldogsághoz?

Hála

Megfelelő szemlélet. Vagyis a pozitív, hálás látásmód. A társadalmi normák, a divatos dolgok hajszolása, a "mindig több kell" szemlélet helyett légy hálás azért, amit már elértél! A megszerzett tárgyi javakért, a történésekért, amelyek már tapasztalatként állnak mögötted.

Ez nem megelégedettséget jelent. Kellenek a célok és tervek, de a boldog ember valami olyat érez, hogy szép és jó lenne oda eljutni, de én már azért így is megvagyok. És mivel nem görcsöl rá őrült módon a jövő dolgaira, ezért el is éri őket.

Elengedés, tovább lépés

Ha múltadba ragadsz, nincs jövőd. Sérelmek, személyek, megtett, vagy meg nem tett dolgok mérgezik az életedet. Ha nem tudsz megbocsátani, ha nem tudsz továbblépni, nem fogod tudni befogadni az újat. És nem fogod észrevenni, ha valami örömteli érkezik az életedbe.

Összhang

Fontos még a képességeink és a készségeink összhangba hozása a lehetőségeinkkel. Ha ez sikerül, akkor gyakrabban érünk el sikereket, többször kapunk pozitív visszacsatolást az élettől.

Ha viszont a képességeinkhez képest nem keresünk elég kihívást, akkor unatkozni fogunk. Illetve ha a képességeink kevesek egy adott területhez, akkor pedig szenvedés és gyakori kudarc élmény lesz a vége.

A Te világod

Akkor válaszd a nagycsaládos életet, ha Neked való. Ha jól érzed magad a gyerekek mellett. Akkor legyél vezető, ha szeretsz emberekkel foglalkozni, szeretsz tervezni és szervezni és ne azért csináld, mert vonzó a magas fizetés és a céges autó.

Azért legyél asztalos, mert imádod a fa illatát és alig várod, hogy elkészíthesd a következő szekrényt. De ne azért, mert csak ebben a suliban volt hely, vagy az Apád ezt várja el Tőled.

Jól kell érezni magad a bőrödben. Szenvedések között, az éveket számolva hamar jönnek majd a problémák és a kiégés. Igen, a boldogság egyik alapja, hogy az életedben többször érzed, hogy azért csinálom, mert szeretem és nem azért, mert kell!

Önismeret

Olyan egyszerűnek és közhelyesnek tűnik ez a négy pont. Csak ennyi kell a boldogsághoz. Közben pedig a mindennapokban mindent megteszünk azért, hogy ezt a négy pontot ellökjük magunktól.

Vágyakozunk és mindig csak többet és többet akarunk, mert nekünk semmi sem elég. Egy életen át mérgezzük magunkat egy eseménnyel, egy személlyel. És olyan dologgal foglalkozunk, ami nem a mi világunk, ahol nem érezzük jól magunkat.

És a szenvedés, az összeszorított fogak mellett gyártósoron hozzuk az újabb és újabb mérföldköveket, hogy akkor majd talán boldogok leszünk. Pedig a boldogsághoz csak Te kellesz. Viszont ha félsz szembenézni magaddal, félsz megismerni önmagad és inkább a trendi díszleteket választod, ne csodálkozz, hogy a boldog élet nevű álom termék nem készül el sohasem.

komment
süti beállítások módosítása