Útkeresési dilemmák - hogyan és merre indulj el?

2017. augusztus 08. 18:37 - Kézai András

utkereses.jpg

Az életben akkor kerülhetsz jó vágányra, ha tudod mit akarsz és meg is tudod valósítani. Ez jól hangzik, de valljuk be, ez nagyon nem egyszerű. Hogyan kezdj neki, ha rászántad magad, de még nem ismered az igazi "miértedet"?

A nagy könyvek azt írják: „Találd meg a szenvedélyed és a többi jönni fog.” Ez szépen hangzik. A valóság azonban ennél könyörtelenebb. Nem jön szembe a szenvedélyed, az álmod és nem mondja: „Hello, itt vagyok, megjöttem". Nézzük, mit tudsz tenni azért, hogy elindulj egy új irányba? A Te irányodba.

Vizsgáld meg a múltad

Gondold végig mi az, ami régen felpörgetett, feltüzelt. Gondolj a fiatalságodra. Mit szerettél akkor? Mi az, amit át tudnál hozni a jelen életedbe? Ami akkor motivált nagy valószínűséggel most is fog. Legalábbis jó alapja a keresésnek.

A múlt árnyéka

A múltban nagyon sok belső korlátot alakítottál ki azzal kapcsolatban, hogy mire is vagy képes, mi a jó neked. Gondolj bele, hogy a szüleid, a tanárod, a főnököd, a partnered, hányszor mondta meg, hogy mit csinálj, vagy mit ne csinálj. Ezek az évek alatt a részeddé váltak. A sok szabály az életedben olyan belső meggyőződéseket alakított ki, amik korlátoznak Téged abban, hogy tisztán lásd magad.

Csak gondolj bele, hányszor esik meg az, hogy elkezdesz valamit, és már le is beszéled magad a dologról. Úgysem fog menni! Más jobban csinálja! Gyenge vagyok hozzá….Törj ki ebből! Amikor új dolgokkal ismerkedsz, kapd magad rajta, ha éppen magadat szabotálod és próbáld meg elutasítani, megszüntetni ezt a gondolatot.

Lépj ki a komfortzónádból

Eredendően a számunkra megszokott helyzetekben érezzük magunkat biztonságban. Annak ellenére, hogy az számunkra kellemes, hasznos vagy éppen káros. Ilyen az emberi természet.

Kezdj el olyan dolgokat kipróbálni, csinálni, amiket még soha eddig. A szenvedély a cselekvés után fog jönni. Nem fordítva. A "lépj ki a komfortzónádból" egy nagy közhely, mégis igaz. Ha könnyebb, kezd apró lépésekkel. Gondolj bele, az idősek sem véletlenül mondogatják, hogy próbálj ki minél több dolgot amíg teheted.

Kezdj el célokat kitűzni – a tudatosság erősítése

Ha még nem tudod pontosan mit akarsz elérni, akkor tűzz ki magadnak kisebb célokat, amik a jelenlegi körülményedhez illeszkednek. Ne állj egy helyben, mert az meddő időtöltés. Legyen szó hobbiról, tanulásról, munkáról vagy bármiről. Lényeg, hogy tanuld meg, hogyan kell a célokat kitűzni és elérni. Ezzel tudatosan átveheted az irányítást az életed felett.

Egy-egy cél elérése, a sikerélmény, erőt adhat a további kereséshez.

Tanulj és utazz

Akárcsak a kilépés a komfortzónádból, a tanulás és az utazás is tágítja az ismereteidet. Lehetőséged lesz új dolgokat megismerni, új emberekkel találkozni. Ha minden nap ugyanabban a környezetben vagy 24 órát, akkor honnan kellene jönnie az inspirációnak?

 

Nem fog szembe jönni a tökéletes cél, álom, vagy szenvedély. Ahogy haladsz előre az életben, Te fogod megtalálni. De ahhoz el kell indulnod. A kis lépések is lépések. Mindig jusson eszedbe, hogy a jelenlegi helyzetedbe bármikor visszamehetsz, nincs vesztenivalód. Az egy helyben maradás is egy döntés, a Te döntésed! De inkább dönts jól és indulj el!

komment
süti beállítások módosítása