10 tanács, amivel önmagad lehetsz és elfelejtheted a megfelelést

2017. szeptember 28. 15:41 - Kézai András

hackyouself-kuzdjmagaddal.jpg

A túlzott megfeleléssel két dolgot tudsz tenni. Vagy megszokod és elfogadod, hogy mások akarata érvényesül, vagy lassú, de szisztematikus munkával elkezdesz magadon dolgozni.

Összeszedtünk 10 olyan pontot, amivel rövidtávon is eredményeket tudsz elérni:

1. Vállald fel a véleményed és állj ki érte!

Az egyik legfontosabb lépés, hogy ne fojtsd vissza a mondanivalódat. Kommunikálj tisztán és érthetően, mond el, hogyan gondolod Te. Miért nem értesz egyet, vagy miért igen. Ne feledd, mindig lesznek, akik nem fognak veled egyetérteni, bármit is csinálsz. Ezt el kell fogadnod.

2. Tűzz ki célokat magadnak!

Önmagad irányításának a kulcsa, hogy tudod, hova halad az életed. Nem kell rögtön világmegváltó célokat meghatároznod, a lényeg, hogy legyen egy iránya a tetteidnek és az életednek.  

3. Jutalmazd meg magad!

Ha bizonyos dolgok megtételéért jutalom társul, egyre szívesebben fogod csinálni. Saját magadnak adott pozitív visszacsatolás a legértékesebb.

4. Fel kell ismerned, hogy önmagadért vagy értékes!

Fel kell ismerned, hogy egyedi vagy. Nincs még egy olyan, mint TE. Egyedüli és megismételhetetlen vagy. És ez érték.

5. Ismerd meg az erős oldalad!

A legnagyobb fegyver az életedben, ha megismered magadat. Magabiztos és megingathatatlan leszel tőle.

6c6965e05a2b.jpg

6. Vedd észre, hogy a megfelelés keresése egyoldalú kapcsolatokat eredményez!

Ha azáltal kapcsolódsz a másikhoz, hogy megfelelsz az ő elvárásainak, akkor mindig egy alárendelt szerepet fogsz tudni csak betölteni a másik életében. Soha nem lesztek egyenlőek. Egy jó kapcsolat pedig onnan indul.

7. Kezdj beleállni a konfliktusaidba!

Nem azt jelenti, hogy kezdj el üvöltözni, hanem konstruktívan próbáld minél többször érvényre juttatni a Te álláspontod, a Te akaratod. Először nehéz lesz, de a lényeg, hogy kezd el! Apró lépésekkel haladj előre! Egy idő után bele fogsz jönni.

8. Várj egy kicsit!

Amikor azt érzed, hogy nem tudod a magad akaratát érvényesíteni, akkor állj meg egy kicsit. Engedd, hogy a sok érzelem, gondolat lecsituljon és azonnal tisztább képet fogsz kapni a helyzetről.

9. Vizsgáld meg, miért jelenik meg az életedben gyakran a megfelelés!

Mindennek oka van. Ha megérted az okot, sokkal könnyebben tudsz változtatni rajta.

10. Vizsgáld meg azokat a helyzeteket, amikben tudod, hogy mások akarata érvényesült a Tied helyett!

Elemezd ki, hogy mi is történt. Mi az, ami miatt feladtad Magad? Mi tűnik ki? Mi ismétlődik az ilyen helyzetekben? Hasznos információkat kaphatsz magadról.

A Te életedben Neked kell a legfontosabbnak lenned. Nem mások elvárásainak kell megfelelned. Ezeket a pontokat követve már rövidtávon változásokat érhetsz el és Te kerülhetsz az életed fókuszába.

komment
süti beállítások módosítása