Kapcsolatok nélkül nem is lehet jó állásom?

2017. október 12. 16:59 - Haffner Péter

hackyourself-kapcsolatok-nelkul-nem-is-megy-928-600.jpg

A kollégád kapott fizetésemelést, mert a főnököd gyerekkori barátja? Nem téged vettek fel álmaid pozíciójára, mert valakinek helyet kellett csinálni a cégnél? Hiába dolgozol kétszer többet a kollégádnál, mégis őt léptetik elő? Kis magyar valóság ez, de a tények attól még tények. Naponta találkozunk azzal, hogy valaki az ismeretsége miatt előnyöket szerez. Úgy érezzük, hogy kapcsolatok nélkül borzasztó nehéz érvényesülni. Van kiút?

 

Nézzük először mi a valóság!

Még nem pályakezdőként, tapasztalattal és jó képességekkel is nehéz igazán jó munkahelyet találni.

A legjobb pozíciókat meg sem hirdetik, ezek mindig csak a bennfentesek számára nyitottak.

Ha mégis találsz egy ígéretes munkahelyet, nehéz előre jutni, karriert építeni. Sokszor a kapcsolatokkal rendelkező kollégát léptetik elő, ő kap fizetésemelést. Mert ő valakinek a valakije.

Azt érezzük, hogy igazságtalan a világ! Hamar belefásulunk, kiégünk és elfogadjuk a középszerűséget!

De akkor mit tehetsz?

Először is fogadd el, hogy ez van, a világ így működik! Ne küzdj ez ellen, ne panaszkodj folyamatosan emiatt! Vannak olyanok, akik kapcsolatok nélkül indultak és sikeresek lettek.

Építs nagyon erős személyes brandet! Olyan erőset, hogy ne legyen kérdés, hogy rád van szükség, hogy Te kapod a pozíciót és a fizetésemelést! Fejleszd magad folyamatosan! A szaktudásod, a kommunikációd, a megjelenésed.

Dolgozz keményebben! Igen lehet, hogy Neked kétszer többet kell dolgozni egy adott pozícióért. De vedd észre, ha már elértél egy magasabb szintre, az már kapcsolatokat is jelent! Alakíts ki Te is kapcsolati rendszert! Helyezkedj és ápold az ismeretségeidet! Ne feledd, a sikerhez befolyás is kell!

A világot emberek mozgatják és alakítják. Éppen ezért a személyes kapcsolatok mindig is nagyon fontosak voltak és mindig is azok lesznek! Ez nem a „szép új világ” borzalma. Dönts végre! Továbbra is csak arról beszélsz, hogy másnak miért sikerült az ismeretségei miatt, vagy most végre Te fogod megcsinálni?!

komment
süti beállítások módosítása