Önbecsülés. Kincs, ami nélkül felfal a világ

2017. október 29. 20:46 - Haffner Péter

hackyourself-onbecsules-928-600-jpg.jpg

Sikereid és boldogságod záloga. De a hiánya képes nyomorba dönteni. Személyiséged egyik legfontosabb dimenziója, de borzasztóan összetett és megfoghatatlan. Számos kifejezést (önbizalom, magabiztosság) hallasz a témában, de nehéz köztük eligazodni. Most megmutatjuk, hogyan épül fel az egyik legfontosabb kincsed, az önbecsülésed!

Az önbecsülésednek három fontos összetevője van. Önszeretet. Önkép. Önbizalom. A három dolognak harmóniában kell lenni ahhoz, hogy az önbecsülésed rendben legyen! Nézzük őket sorban:

Önszeretet

Ez az önbecsülésed legfontosabb építő és sarokköve. Azt jelenti, hogy jóindulattal tudsz magadra tekinteni, elégedett vagy önmagaddal, elfogadod magad a teljesítményedtől függetlenül. Érzelmi oldalról érdemes erre a szóra tekinteni, mintsem a realitás világából, mivel az önszeretet feltétel nélküli. Hibáid, gyengeségeid, kudarcaid ellenére is szereted és tiszteled önmagadat, persze nem az önimádat szintjén.

Önkép

Ahogy saját magadat látod. Milyen erősségekkel, gyengeségekkel, képességekkel és korlátokkal rendelkezel. Fontos, hogy ez a Te meggyőződésed magaddal szemben. Lehet, hogy mások reálisabban látnak Téged kívülről, és az éppen közelebb is áll a valósághoz, akkor is csak a saját meggyőződésed számít. Ha például nem jó kép él benned a saját erősségeidről, akkor komplexusok alakulnak ki benned és gyengébben teljesítesz, mint ahogy az a képességeid alapján elvárható lenne. Az önkép kialakítása nagyon szubjektív folyamat. A saját korlátaid teljesen félrevihetik egy reális önkép kialakítását.

hackyourself-onbecsules2-928-300-jpg.jpg

Önbizalom

Az a hited, hogy meg fogsz oldani egy helyzetet, egy problémát. Erős önbizalom esetén nem esik nehezedre a cselekvés. Könnyebben belevágsz egy új szituációba, mert elhiszed, hogy sikerrel veszed az akadályokat. Az önbizalom az előző kettő elem, az önszeretet és az önkép következménye. A másik kettőhöz képest könnyebben feltérképezhető, mert a cselekvésekhez kötődik. Az erős önbizalom azt jelenti, hogy nem félsz a kudarcoktól, mások ítéleteitől.

Az önbecsülésed három eleme természetesen szorosan összefügg. Mindegyiknek rendben kell lennie ahhoz, hogy erősnek és kiegyensúlyozottnak érezd magad.

Magabiztosság

Van még egy fogalom, amit sokat használunk. A magabiztosság a pozitív és erős önbecsülés következménye. A magabiztosságnál inkább a döntésen van a hangsúly. Hogy képes vagy határozottan döntést hozni és kitartani a döntésed mellett. Illetve a magabiztosság egyfajta fellépést, kisugárzást jelent. Nagy magabiztosságnál könnyen kifejezésre juttatod a környezeted számára ki is vagy Te.

Az önbecsülés és az ezzel járó magabiztosság komplex dolog. Erősen része az önszeretet és az önkép, amelyeket már gyerekkorod óta formálsz, illetve formál a környezted. A szülők, az osztálytársak, a kollégák. Nincs olyan csodaszer, amivel hirtelen, sokkal nagyobb önbizalmad lehetne. Viszont ha sokat foglalkozol a kérdéskörrel, teszel azért, hogy megismerd és tudatosan fejleszd magad, akkor szépen lehet erősödni.

komment
süti beállítások módosítása