Önbizalom fejlesztés. A 3 legfontosabb építőkocka

2017. november 12. 22:34 - Haffner Péter

hackyourself-onbizalom-fejlesztes-928-485-jpg.jpg

Mivel az önbizalom komplex dolog, instant működő csodaszer nincs a növelésére. Viszont, ha megérted, hogy a mindennapi reakcióid a sikerekre és a kudarcokra hogyan befolyásolják az önbizalmadat, akkor jó eséllyel napról napra tudod majd fejleszteni az önbecsülésed.

Életünkben mindenképpen döntünk és cselekszünk. Akik sokat rágódnak a múlton és folyton aggódnak a jövő dolgain, azok lassabban haladnak. Akik magabiztosabbak, azok sűrűbben lépnek egyet. Fontos, hogy siker és kudarc mindkét tábort fogja érni, csak a reakció lesz más.

Az alacsony önbecsülésű ember kudarc esetén magát hibáztatja, dramatizál, és még siker esetén is nehezen éli meg pozitívan a helyzetet. Inkább kételyek támadnak benne. Ezért nem is cselekszik könnyen a következő alkalommal.

A magas önbecsülésű ember a sikerből töltekezik, kudarc esetén pedig relativizálja a helyzetet és nem magát hibáztatja. Éppen ezért könnyebben dönt és cselekszik legközelebb is.

Ha növelni szeretnéd az önbizalmad, az önbecsülésed az alábbi 3 dolog lehet a segítségedre:

Ha hibázol, vagy valami nem sikerül, akkor ne vezesd le egyből, hogy Te kevés vagy!

Hibáztál, ahogy más is szokott, de ettől még nem kell, hogy rossz, vagy gyenge embernek érezd magad! Ha elrontottad az interjúdat egy munkahelyi jelentkezésnél, akkor ez csak egy hiba volt, ki lehet javítani. Ettől a hibától még nem kell otthagynod a karrier célodat. Meríts inkább erőt a korábbi sikereidből! Erősítsd magadban, hogy már megugrottál máskor egy hasonló feladatot!

Kudarc, vagy csalódás esetén ismerd fel, hogy a dolgok sokszor relatívak!

Egyik oldalról nézve csalódás ért, a másik oldalról nézve viszont lehetőségek nyíltak előtted. Nem Téged választottak egy feladatra a munkahelyeden, de így több időd nyílik arra a feladatra, amit eddig hanyagoltál. Gyorsan tereld el a figyelmed a csalódásról és keress új irányt! És a dolgok persze azért is relatívak, mert nem feltétlenül a Te hibádból jött a kudarc. Van, hogy Te mindent megteszel, mégis a körülmények rosszul alakulnak.

Siker esetén ne kételkedj magadban!

Ha siker ér, abból erősödni kell! Pozitív történések esetén fejleszteni tudod az önbecsülésed és az önbizalmad, de ehhez az kell, hogy ne kérdőjelezd meg magad! Sokan még akkor is marják magukat, amikor teljesen reálisan nézve is siker érte őket. Te ne kövesd el ezt a hibát! Figyelmeztesd magad, hogy igenis eredmény, amit elértél!

A mindennapi történésekre adott reakciók nagyon nem közömbösek az önbizalmad szempontjából. Fel kell ismerned, hogy rajtad múlik a reakció, Te befolyásolod. Pont ezért tudod szisztematikusan építeni az önbizalmad, mert a Te döntésed, hogy bünteted, vagy építed magad! Ha jobban érdekel a téma és az önbizalom fejlesztése, akkor keresd a cikkeinket a blogon!

Ha jobban érdekel a téma és az önbizalom fejlesztése, akkor gyere el a Rendíthetetlen hétköznapok eseményünkre november 15-én!

komment
süti beállítások módosítása