Túlóra. Mikor lehet és mikor nagyon nem?

2017. november 19. 18:16 - Haffner Péter

hackyourself-tulora-928-600-jpg.jpg

Túlórázni nem túl jó dolog, de mindenkinek az életében jelen van. Nem is az a kérdés, hogy találkozol-e vele. Hanem, hogy megéri-e egyáltalán a plusz munka. Mikor van értelme túlórázni és mikor nem? Mikor lehet elfogadni a plusz munkát és mikor kell azt mondanod, hogy ez így nem mehet tovább! Lássuk a válaszokat!

Rendben van a túlóra

Ha éppen helyettesítesz valakit és teljesen új, váratlan feladatokkal találkozol, akkor rendben van a túlóra. Persze ez a szituáció csak addig tarthat, amíg helyreáll a régi rend és visszatér a kollégád.

Ha nemrég kezdtél egy új pozícióban, vagy egy új munkahelyen, akkor teljesen normális egy ideig a plusz munka. Arra viszont nagyon figyelj, hogy a túlóra folyamatosan csökkenjen! Ha ez nincs így, nincs javuló tendencia, akkor a háttérben gondok vannak.

Nagyon nincs rendben a túlóra

Nem normális viszont, ha a túlóra folyamatosan jelen van az életedben. Akkor elfogadható, hogy túlórázol, ha éppen adódik valami rendkívüli helyzet. Egy szituáció, amire nincs felkészülve a cég, az adott folyamat. Egy történés, amire hirtelen reagálni kell, és meg kell oldani! Ebben az esetben nyugodt lehetsz, normális, hogy tovább vagy bent.

Viszont a havi rendszerességgel ismétlődő feladatoknál nem elfogadható a túlóra! Ha minden hónapban tovább dolgozol egy adott dolog miatt, akkor ott gond van. Vagy rövid a határidő, vagy rossz módszertannal és eszközökkel dolgozol, vagy ember és tudáshiány van. Ezeket a problémákat mindenképpen meg kell oldani, egyeztetni kell a Vezetőddel.

És a túlóra kapcsán mit tehetsz?

Mindig gondolkodj el, hogy miért van a plusz munka! Mi az oka? Biztosan csak most lehet megcsinálni a feladatot? Tudom mi lesz az eredménye a munkámnak? Tényleg fontos annak az eredmény, akinek készítem a feladatot? Tényleg értékes, amin dolgozok? Tényleg szükség van arra, amit csinálok?  Változtattam valamit? Legközelebb már nem kell emiatt túlóráznom?

Tedd fel ezeket a kérdéseket és egyeztess a Vezetőddel! Javítsatok a túlórától szenvedő folyamaton, alakítsátok át a dolgokat! Az eredménye a kevesebb plusz munka lesz! És az, hogy nem kell majd állandóan magyarázkodnod az esti program lemondása miatt!

komment
süti beállítások módosítása