6 dolog, amivel tönkreteszed a karriered

2017. december 07. 16:00 - Haffner Péter

hackyourself-6-dolog-amivel-tonkreteszed-a-karriered-928-500-jpg.jpg

Sokak szerint a sikeres karrier csak egy jó döntésen, vagy egy szuper kapcsolaton múlik. Pedig a karrierépítés egy hosszú és szisztematikus építkezés. Nézzünk 6 olyan tényezőt, amelyeken könnyen félremehet a pályafutásod!

Sokszor váltasz

Egy munkahelyen az első hónapok az ismerkedéssel zajlanak. Minimum fél év, de inkább egy év szükséges ahhoz, hogy megismerd a munkatársakat, a céget, a feladatokat. Ennyi idő biztosan kell a bizalom kialakulásához. És bizony a fizetésemeléshez és a komolyabb feladatokhoz a bizalom nélkülözhetetlen.

Meg persze nem is néz ki túl jól az önéletrajzodban a gyakori munkahely váltás. Hiába volt mondjuk reálisan is probléma a volt munkahelyeiddel, a gyakori mozgolódás rossz fényt vet rád. Azt üzeni, hogy nem vagy képes beilleszkedni és Neked semmi sem elég jó.

Túl sokáig vársz

Az előző pont ellentéte is veszélybe sodorhatja a karriered. Már lépned kellene, de nem teszed. Pedig nincsenek már előtted kihívások. A közeg, amiben vagy, csak visszahúz. De nem lépsz, mert tele vagy félelmekkel és kétségekkel. Talán meg is vígasztalod magad, hogy máshol se lenne jobb, nem tartanál előrébb. De persze ez nem igaz, lenne sokkal megfelelőbb hely a számodra!

Szakmai hiányosság

Bárki bármit is mond a szakmai tudás elengedhetetlen a sikeres karrierhez. Lehet, hogy a sütemény készítés rejtelmeiben kell egyre jobban elmélyedned, vagy mérnökként kell fokozatosan fejlődnöd, de tanulnod kell folyamatosan.

Nem adod el magad

Sokszor előfordul, hogy hiába teszel le teljesítményt az asztalra, azt képtelen vagy megfelelően tálalni. Elbújsz, rosszul kommunikálsz, vagy túlságosan nagyképűen viselkedsz. Pedig a saját magad eladása legalább olyan fontos, mint a szakmai igényesség és a tapasztalat.

A kapcsolatépítés hiánya

Teljesen mindegy, hogy kapcsolatok nélkül indultál, vagy valaki segített. A karrierépítés nem EGY tuti kapcsolaton múlik, hanem azon, hogy a már meglévő kapcsolataidból mit hozol ki. A szakmai és emberi kötelékeket ápolni, fejleszteni kell. A sikeres pályafutáshoz bizalmi kapcsolatok kellenek, ezeket pedig csak Te magad tudod kialakítani.

Negatív hozzáállás

Nem a megoldásokat, vagy a lehetőségeket keresed, hanem mindenről megmagyarázod, hogy az miért nem lehetséges, miért nem jó irány. Azok építenek sikeres karriert, akik tele vannak célokkal, tervekkel és mindenre találnak megoldást.

Persze a sikeres karrierépítés egy rendkívül összetett folyamat, de ez a 6 pont garantáltam olyan tényező, ahol elcsúszhatsz. A jó hír, hogy az összes tényezőt Te magad tudod befolyásolni! Csak rajtad múlik, hogy hogy a fejlődést, vagy a kifogás keresést választod!

komment
süti beállítások módosítása