Így tesz tönkre a közösségi média függőség

2019. január 14. 13:48 - Haffner Péter

hackyourself-igy_tesz-tonkre-a-kozossegi-media-fuggoseg-928-600-jpg_1.jpg

Információ megosztás, képek, videók, üzenetek. Sok minden egyszerűbb és gyorsabb lett a közösségi médiával az elmúlt években. De látjuk a ránk leselkedő veszélyeket is? Lássuk, milyen területeken nyúlhat bele leginkább az életünkbe a folytonos telefon nyomkodás!

Teljesítmény kényszer és megfelelés

Észre sem veszed, de rengeteg impulzus ér egy napon. Más így néz ki, más ezt csinálja, más már itt tart. Kapcsolata és karrierje van. Te meg folyton azt kérdezed magadtól, hogy mikor tartok már én is ott. Óriási teher nehezedik rád a közösségi média felől. Ezt nehéz kezelni. Teljesítmény és megfelelési kényszer alakulhat ki. Erős önbecsülés és tudatosság kell ahhoz, hogy helyt tudj állni.

Elszakadás a való világtól

Amikor a telefon mögött vagy, ott írsz üzenetet, ott írsz kommentet, akkor ott egy teljesen más helyzetben vagy, mintha a kommunikáció személyesen történne. A közösségi médiában védőfalak mögött vagy. Többet és máshogy teszel meg. Személyesen ott vannak a sokkal erősebb lelki gátak, a testbeszéd és még sorolhatnánk.

Ha sok időt vagy a közösségi média felületein, akkor egyre inkább ez válik a komfort zónáddá. Az ottani szabályokat szokod meg. Ezért amikor „kimész” a személyes kapcsolatok világába, sokszor leblokkolsz. Csökken az önbizalmad és egyre kevésbé tudsz egy kihívást jelentő dolgot kezelni.
hackyourself-igy_tesz-tonkre-a-kozossegi-media-fuggoseg-2-928-500-jpg_1.jpg

Magány és a személyes kapcsolatok pusztulása

A közösségi felületeken rengeteg ember vesz körül, de ezek a kapcsolatok legtöbbször nagyon felületesek. Évek óta nem is találkoztál az illetővel, de mégis az ismerősöd. Látod az élete egy szeletét a hírfolyamban, ennyi jut. Vagy éppen napi szinten írsz valakivel hónapokig, de nem is találkoztok. Így természetesen nem tudtok egymásnak értékes és valódi dolgokat „adni”.

Inkább csak ott van melletted egy képernyőn, egyfajta tapaszként, pótlékként. Hogy nem vagy egyedül. De mégis sokszor egyre magányosabbnak érzed magad, mert ezekkel a felületes kapcsolatokkal nem tudod megélni és kielégíteni számos alapvető szükségletedet. Azokat a pszichológiai értelemben vett társas szükségleteket, amelyre mindenkinek szüksége van. Illetve szüksége lenne. 

Függőség, elveszi mástól az időt, lustává tesz

Átlagosan napi 4-5 órát töltenek az emberek a telefonjukkal. Valaki többet és még ehhez jön a számítógépen fogyasztott közösségi média. Azt mondják, hogy akkor vagy függő, ha más, már eltervezett, vagy egyébként számodra régen fontos dologról is lemondasz. Csúsztatod, halogatod, vagy lemondod a találkozót, az eseményt, a cselekvést.

Ez persze már egy súlyos szint. Viszont ha még itt nem is tartasz, már az is nagyon sok káros következménnyel jár. Egyszerűen azért, mert az üres görgetés, a felületes beszélgetések, a semmitmondó videók annyi idődet veszik el, hogy kevesebb időd jut az értelmes dolgokra. És csak hónapok után veszed észre, hogy semmit sem haladtál a munka kereséssel, az angol tanulással vagy éppen a mozgás és a sport terén.

Tudatos használat mellett természetesen a káros hatások csökkenthetőek. De a fenti négy területen még ekkor is érdemes önvizsgálatot tartani. Szembenézni azzal, hogy a boldogságunkban, előrehaladásunkban, vagy a személyes kapcsolatainkban mennyire erősen jelentkeznek már esetleg a közösségi média negatív következményei.

komment
süti beállítások módosítása