Szemedbe rejtve – Könyvajánló

2017. december 10. 18:06 - Kézai András

Gyerek könyv nem csak gyerekeknek

kulka_bor_t_2_1.jpg

Amikor először ajánlották a könyvet, nehezen ültem le elé. Ennek a legnagyobb oka, hogy már nem kötnek le az ifjúsági regények. Azonban a figyelmemet felkeltette, hogy Dr. Bagdy Emőke írt hozzá ajánlást.

Kluka Henriett könyvének főszereplője Réka, akinek az egyik tanévét bemutató kalandjairól, kihívásairól szól a történet. Azaz ha csak erről szólna, akkor valóban csak a gyerekek tudnák élvezni, azonban az írónak sikerült ennél sokkal mélyebb tartalmat is beleszőnie a regénybe.

„Minden bennetek kezdődik el.”

Rékát olyan felnőttek veszik körül akik számára is érthető módon, életbölcsességek által terelik őt a számára jó irányba. Ott vannak a szülei, akik alázattal beszélnek Rékával és ami a legfontosabb, egyenrangú partnerként kezelik.

A nagy változást az új rajztanár hozza, aki egy művész lélek és e szerint is oktat. Ez nem is jó szó, pont azt csinálja, ami az oktatásból hiányzik, a mélyebb megértésen keresztül vezeti a gyerekeket a SAJÁT ÚTJUKON.  

„Amit Zoltán mondott a fényről meg a sötétségről, és Mama a jó és a rossz döntésekről, valahol egybecsengett és ez feltűnt Rékának. Azt nem tudta mi okból, de megértette, hogy az emberek nem egyenlő esélyekkel startolnak az életben. Viszont, hogy mit hoznak ki belőle, az már nagyban rajtuk múlik”

Nagyon sok élethelyzettel találkozik Réka a könyvben, hogy hogyan kellene kezelni a nagy kihívásokat, milyenek az igazi értékek az életben, hogyan kezeljük valakinek az elvesztését. Ezeken az eseményeken keresztül ismeri meg és érti meg, hogyan is működik a világ, illetve hogyan kellene működnie.

Más ez a könyv, mint korunk legtöbb meséje. Szeretetről és egy gyerek belső utazásáról szól, mély üzenetekkel. Míg a legtöbb kortárs mesében a fantázia megmozgatása a cél, addig itt az elmélyülés, ami ugyan olyan fontos egy kiskorúnak.

Miért nem csak gyerekeknek ajánlom? Mert olvasás közben rájöttem, milyen fontos is a jó szülő-gyerek kapcsolat. Az egész életet meghatározza az, hogyan nevelnek és milyen mintákat kapsz. Egy szülőnek ez az egyik legfontosabb feladata, hogy olyan életfelfogást adjon át a gyerekének, amivel boldog lehet. Ez többet ér, mint egy kocsi 17 évesen vagy egy lakás 20 évesen.

A könyv címe miért a „Szemedbe rejtve”? Nos a megoldásra inkább jöjjön mindenki maga rá, az izgalmasabb, mint a készen kapott válaszok.

Kinek ajánlom ezt a könyvet? Minden gyereknek és minden szülőnek. Főleg azoknak, akik valódi értékekkel akarják elindítani az életben a gyermekeiket.

 

 Forrás: Kluka Henriett Szemedbe rejtve című könyvéből

komment
süti beállítások módosítása