Miért nem működnek az újévi fogadalmak?

2017. december 30. 17:49 - Haffner Péter

hackyourself-miert-nem-mukodnek-az-ujevi-fogadalmak-928-500-jpg.jpg

A napokban természetesen beindul a fogadalom cunami. Fogyás, tökéletes alak, új munkahely, új szokások. Aztán persze januárban hamar jön a kijózanodás. Megint elbuktam. Pont úgy, mint tavaly. De vajon miért?

Megfelelés, divat célok

Olyan fogadalmak és célok esetében biztos a bukás, amelyek nem belülről jönnek igazán. Mit jelent ez? Hogy azért tűzöl ki magad elé valamit, mert divatos, vagy esetleg másnak szeretnél vele tetszelegni. Például sokan szeretnének feszesebb, izmosabb testet, ezért Te is ezt tűzöd ki célul. Csakhogy ha még nem értél meg a változásra, vagy legbelül nem is ezt szeretnéd igazán, esélyed nem lesz sikert elérni.

Kapaszkodó, motiváció hiánya

Egy cél eléréséhez, vagy egy fogadalom teljesítéséhez kitartás és persze motiváció szükséges. Ez az erő akkor lesz meg benned, ha nagyon szeretnéd azt, amit magad előtt látsz. Piszkosul nagyon, nem csak úgy módjával. Ennek a brutális motivációnak sok alapja lehet. Múltbeli sérelem, pofára esés, jövőbeni tárgyi jutalmak, egy életérzés, bármi. Mindegy milyen kapaszkodó van a segítségedre, de ha ez nem elég erős a számodra, mehet a levesbe a fogadalmad.

Egyszerűen rossz a cél

Például olyan fogadalmat teszel, ami nem is csak rajtad múlik. A fizetésemelés elérése tipikusan ilyen. Mert persze lehet, hogy Te mindent megteszel, de a rajtad kívül álló dolgok alakulhatnak rosszul is.

De rossz cél a nagyon távoli cél is. Kellenek a közbenső állomások, különben nem lesz sikerélmény és hamar feladod a projekted. Ha most kezdtél el angolul tanulni, akkor legyen a fogadalmad a 3 hónapos tanfolyam minimum 80%-os eredménnyel való teljesítése és ne a középfokú nyelvvizsga.

És nem jó cél az a fogadalom sem, amelyet nem tudsz megmérni, hogy teljesült-e. A sportosabban és egészségesebben fogok élni nem elég kézzelfogható. A mindennap eszek zöldséget és gyümölcsöt, illetve heti háromszor sportolok minimum fél órát már sokkal jobb irány.

Összességében az a helyzet, hogy a jó célok és fogadalmak kitűzéséhez ismerned kell magad. Ez a kulcs mindenhez. Mit szeretnél igazán belül, hol tartasz az utadon, készen állsz-e a változásra. Csak Te tudod, hogy mi jelent számodra igazi motivációt és csak Te tudsz értelmes és reális célokat kitűzni. A társadalmi normáknak való megfelelést és a divatos, de üres fogadalmak hajszolását pedig távolról kerüld el!

komment
süti beállítások módosítása