Tényleg az álom karriert hajtod? Kisiklott életek nyomában

2018. január 18. 14:35 - Haffner Péter

hackyourself-tenyleg-az-alom-karriert-hajtod-928-500-jpg.jpg

Ott van a fejedben a kép. Jó fizetés, jól hangzó pozíció, siker, csillogás. Naponta küzdesz a képért, az álomért. Túlórázol, tűrsz, robotolsz. De tényleg megérkezel egyszer?

Biztos válasz természetesen nincsen. Nem várhatsz az élettől előre egy „szerződést”, amelyben leírják, hogyha sokat tanulsz, dolgozol, helyezkedsz, tűrsz, akkor biztosan minden az álmaid szerint alakul.

A legtöbb, amit tehetsz magadért az út elején, vagy útközben, hogy átgondolod, hogy álmaid karrierje tényleg a Te utad-e. Nézd meg, hogy milyen szempontokat érdemes megvizsgálnod!

Megfelelés

Tényleg Te szeretnéd ezt a pozíciót, ezt a pályát, vagy csak az elvárásoknak és a külső nyomásnak akarsz megfelelni? „Az egész családban mindenki közgazdász, ezért nekem is ez az utam.” „Csábító a vezetői pozíció, mert a társadalomban csak így lehetsz valaki.” Ez csak két példa arra, hogy a másoknak, vagy a társadalmi trendeknek való megfelelés nagyon félrevihet.

Hogy miért? Mert ha nem érzed igazán magadénak a területedet, hanem csak megfelelésből csinálod, nem tudsz boldog emberként sikereket elérni. Ha nem szereted a munkád, hanem csak fogcsikorgatva mész az úton, mert ez a menő, a trendi, az elvárás, akkor az álmokat nem fogod tudni megvalósítani.

Anyagi kábítás

Az előző pont folytatásaként érdemes átgondolnod, hogy tényleg az adott szakmát, vagy pozíciód szeretnéd, vagy inkább csak a vele járó anyagi lehetőségek csábítanak. Hogy tényleg szeretsz-e azzal foglalkozni, amivel éveken keresztül fogsz majd, vagy csak azért tetszik ez az irány, mert az adott szakmával, pozícióval elérheted a házat, az autót meg a luxus dolgokat.

Hosszútávon nem tudsz sikereket elérni egy olyan területen, ahol nem érzed jó magad! A szakmai kiteljesedés és az anyagi megbecsültség normális esetben egy következménye annak, hogy ficánkolsz egy adott szakmában. Míg másnak óriási energiák szükségesek egy nehéz feladathoz, Neked könnyebben megy, mert tényleg szereted a munkád, az adott területet.

Áldozat

A karrierért kőkemény áldozatokat kell hozni. Vannak szakmák és pozíciók, ahova alsó hangon is 5-10 éves út vezet. Tényleg tudod vállalni az anyagi áldozatokat és tényleg fel tudod áldozni az idődet?

Léteznek olyan területek, ahol nem csak a csúcsra jutás jár áldozatokkal, hanem a munkavégzés is folyamatosan. Készen állsz arra, hogy orvosként 12-16 órákat dolgozz egy műszakban?

Személyiség

Lehetsz nagyon jó a szakmai tudásban, de ez még nem elég a sikeres és kiegyensúlyozott karrierhez. Szinte minden szakmánál megvannak azok a szükséges személyiségjegyek, amely nélkülözhetetlenek.

Nehezen megy számodra a felelősség vállalás? Orvosként vagy vezetőként hamar nehézségekbe ütközhetsz. Nem vagy túl nyílt és kommunikatív személyiség? Kereskedelmi területen ez bizony hátrány. Nem jön belőled spontán módon a kreativitás? Online marketing területen ez azért nagyon kellene.

Át kell gondolnod, hogy mi fekszik Neked, de ehhez persze előbb meg kell ismerned magad!

Mindig a Te a döntésed, hogy merre mész, merre indulsz. Fontosak az álmok, a célok, a kitartás, hogy mindig fel tudj állni a bajból. De mégis talán a leglényegesebb, hogy a saját utadat járd. Amit magadat megismerve annak gondolsz. Egy kirakat életet élve, társadalmi trendeket hajszolva boldogtalan leszel.

 

komment
süti beállítások módosítása