Hogyan építettem sikeres karriert a harmincas éveimre?

2017. szeptember 03. 20:09 - Haffner Péter

Élet a startup csodaváráson túl

hackyourself-haffner-peter-allo-jpg-928-500.jpg

Legyen egy óriási ötleted és vágj bele egy startup utazásba! Az internet tele van szépen tálalt sikertörténetekkel. Pár év alatt csodálatos gazdagság és siker egy apró, de fantasztikus ötletből. Ezek után nem meglepő, hogy a fiataloknál van egy óriási csodavárás azzal kapcsolatban, hogy egy egészen zseniális és egyedi ötletből hogyan lehet álom karriert építeni.

Pedig a valóság az, hogy egy egyedi ötlet még nagyon kevés. A jó ötletek gyakran megmaradnak az álmodozás szintjén, a sikertörténetek pedig nem adják át a rengeteg kudarcot és lemondást.

Arról meg még kevesebben beszélnek, hogy teljesen mindegy hogy egy óriási multiban, egy közepes magyar cégben, vagy éppen egy startup vállalkozásban dolgozol, a karrierépítésnek megvannak azok a sarokkövei, ami nélkül nehezen érhető el a siker.

A nulláról indultam, gyakornokként kezdtem, nem voltak kapcsolataim. 12 éve építem a karrieremet és most 32 évesen controlling vezetőként és sikeres vállalkozóként úgy gondoltam leírom, hogy szerintem mi kell a sikeres karrierépítéshez.

Tisztán kell látnod a célt

Tudnod kell, hogy hova szeretnél eljutni. Hiába vannak jó képességeid, el fogsz veszni, ha nem látod mi a karrier célod. Hiába van a feneked alatt egy szuper hajó. Ha nem tudod hova szeretnél menni és nem jelölöd ki a megfelelő világtó tornyot, biztosan elveszel az óriási tengeren.

De hogy láthatnám mi a karrier célom ennyire fiatalon és ennyire előre? Természetesen nem kell és nem is tudhatod, hogy pontosan mit fogsz elérni. A megfelelő területet kell kitalálnod és léteznie kell a fejedben egy víziónak, egy képnek arról, hogyan képzeled el magad pár év múlva. A hajós példánál maradva az országot és a partszakaszt kell megjelölnöd, aztán hogy végül melyik kikötőben kötsz ki, az a későbbieken alakul ki.

Fontos, hogy olyan területen dolgozz, amit nagyon szeretsz. Egyrészt ilyen területen könnyben túljutsz a kudarcokon, amikor viharba kerülsz a tengeren. Másfelől pedig a sok beletett munka nem fog annyira fájni, mert élvezed, amivel foglalkozol.

hackyourself-haffner-peter-ulo-jpg-928-500.jpg

Szisztematikus és profi munka

Mert beletett munka rengeteg lesz. Hiába a szuper történetek a gyors meggazdagodásról, a siker mögött mindig csomó munka van. Sok áldozatot kell hozni. A karrierépítés része bizony a kudarc is, ami után még nehezebb sok munkát befektetni, mert úgy érzed, hiába dolgoztál.

De mit jelent ez a sok munka? Aki sokat tesz bele, az biztosan sikeres lesz a karrierjében? Ez egyáltalán nem így van, a sok munka még semmire sem jelent garanciát. Az álmokat le kell hozni a földre. Például egy startup ötlet még nagyon messze van attól, hogy a terméket meg is veszik a vásárlók. Célok, és részcélok kellenek. Egészen konkrét napi, heti és havi célok. Ezek mentén kell dolgozni, mert ha a sok munka nem a vízióhoz vezető célokat szolgálja, akkor felesleges az egész.

De talán még fontosabb, hogy miközben haladsz a tengeren az álmaid felé, mindig legyen a kezedben egy GPS. Ha a cél, vagy a részcél mégsem volt jó, vagy csak lassabban lehet elérni, azt időben észre kell venned. Folyamatosan kontroll alatt kell tartanod a karrierépítésedet. Ha elakadsz, vagy kudarc ér, újra kell tervezned az utat és meg kell nézned, hogyan tudsz máshogyan eljutni a kikötőbe.

Mindig rá kell tenni egy lapáttal

A karrierépítés elképzelhetetlen fejlődés és fejlesztés nélkül. Szüntelen azt kell keresned, hogy tudsz még jobbá válni! Hogyan tudsz még hatékonyabban dolgozni! Mindig egy szinttel magasabbra kell tenned a lécet, mert különben állva maradsz és elmennek melletted.

Emellett pedig a saját fejlesztésed és képzésed is nélkülözhetetlen. De ne csak folyton diplomákban és képzésekben gondolkozz! Vedd magad körbe pozitív emberekkel, akiktől sokat tanulhatsz. És persze sikeres karrierépítés nincs egészség és kiegyensúlyozottság nélkül, szóval a szakmai ismeretek elsajátításán kívül legalább ugyanilyen fontos legyen a tested edzése, és hogy a magánéleted rendezett legyen.

A felsorolt dolgok persze csak a legalapvetőbb építőkövei a karrierépítésnek. Mindegyik pontot sokkal részletesebben lehet és kell is taglalni. De egy valami biztos. Nincs instant siker, csak a legritkább esetben. Várni egy tuti ötletre szerintem a csodavárás kategóriája. Én abban hiszek, hogyha tudod, hogy mit szeretnél és motiváltan, szisztematikusan haladsz az utadon, akkor el lehet érni a sikert!

komment
süti beállítások módosítása