Az önbizalomhiány 9 lehetséges tünete

2017. november 05. 19:00 - Haffner Péter

hackyourself-onbizalomhiany-tunetei-1228-600-jpg.jpg

Sokszor álmodozunk önbizalommal teli életről, magabiztos viselkedésről. De gyakran már az első lépés is hiányzik, vagyis hogy egyáltalán felismerjük, hogy alacsony önbecsüléssel, kevés önbizalommal rendelkezünk. Nézzük, melyek az önbizalomhiány hétköznapi tünetei!

Nehezen döntesz, cselekszel

Hosszú hetek, vagy hónapok telnek el, míg végre eldöntöd merre tovább. Ha döntöttél, akkor pedig nehezen indulsz el. Sokszor halogatod a dolgaid.

Könnyen feladod

Amikor a döntésed után már végre haladsz az utadon, a nehézségek hatására könnyen feladod. Majd ezt követően hajlamos vagy rágódni azon, hogy már megint nem voltál elég kitartó.

Túlzott aggódás

Ugyan még csak opciók vannak a fejedben a jövőt illetően, de már a lehetséges irányokon is képes vagy hosszú napokon át aggódni. Pedig valószínűleg a dolgok nagy része be sem következik.

Erős környezeti hatás

Egy döntési helyzetben túlságosan számít nálad mások véleménye. Illetve sokszor találod magad olyan helyzetben, amit a környezeted erőltet Rád.

Tartós szenvedés

Ha kudarc vagy csalódás ér, akkor nem tudsz hamar magadhoz térni és sokáig az események hatása alá kerülsz. Hosszabb távon nyomot hagy benned, ami történt.

hackyourself-sajat-ut-jpg-928-600.jpg

Hajlam az összeomlásra

Ha olyan ponton kritizálnak, ahol nagyon erősnek érzed magad, érzelmileg nagyon könnyen meggyengülsz. Ha hibázol, akkor pedig gyorsan levezeted magadnak, hogy ez nem csak egy hiba volt. Inkább Te nem vagy elég jó, és összességében kevés vagy az adott dolog sikeres teljesítéséhez.

Gyakori önigazolás

Csalódások után, vagy nehéz helyzetekben nem szembenézel a kihívásokkal, vagy éppen megnézed, hogy Neked min kellene változtatni, hanem megmagyarázod magadnak, hogy mindenki bolond körülötted, rosszat akarnak neked, ezért vannak a problémáid.

Mások véleményének fontossága

Nagyon sokat jár a fejedben, hogy mások mit fognak gondolni rólad egy adott helyzetben. Sokszor meg akarsz felelni másoknak, de Te nem igazán vagy tisztában a saját igényeiddel, szükségleteiddel.

Gyakori hasonlítás másokhoz

Folyamatos összehasonlítás az életed. Másnak már ez meg az van, ő már itt és ott tart, én meg még sehol sem.

Ha magadra ismertél valamelyik pontban, könnyen lehet, hogy az önbizalmad, az önbecsülésed fejlesztésre szorul. Fontos tudnod, hogy az önbecsülés komplex dolog, már gyerekkorod óta alakul benned, ezért a fejlesztése nem megy egyik napról a másikra. Sokat kell foglalkoznod magaddal és napról napra kell előre lépni, mert bizony csodaszerek nincsenek a témában. Ha jobban érdekel a téma és az önbizalom fejlesztése, akkor keresd a cikkeinket a blogon és gyere el a Rendíthetetlen hétköznapok eseményünkre november 15-én!

komment
süti beállítások módosítása