Siker és KUDARC! Mire figyelsz igazán?

2018. január 23. 16:43 - Kézai András

utkereses.jpg

A siker és a kudarc kéz a kézben jár. Mindkettővel találkozunk a hétköznapokban. Nincs olyan, hogy csak az egyik vagy a másik van jelen az életünkben.

Siker, siker, siker. Kis vagy nagyobb mértékben mindannyian hajszoljuk, könyvek százait olvassuk a témáról, nagyon jól menő üzletembereket választunk példaképnek, elemezzük a reggeli rutinjukat vagy egyéb szokásaikat, hátha megtaláljuk a titkot.

A gond ott van, hogy nincs titok. Nézz szét a környezetedben és kérdezz meg pár általad sikeresnek vélt személyt. Mind máshogy értelmezi a sikerét és mind teljesen más úton jutott el oda. Nincs két egyforma út.

Azaz talán mégis van egy dolog, amiben hasonlítanak. Személyesen rengeteg sikeres emberrel beszéltem már és semmiben nem hasonlítottak egymásra ezt az egy dolgot kivéve.

Ez pedig nem más, mint a kudarchoz való hozzáállásuk. Azaz mit csinálnak akkor, ha nagyon nem jönnek össze a dolgok. A különbség „sikeres” és „nem sikeres”, hogy melyikre fókuszál jobban, melyik van rá nagyobb hatással.

A legtöbben mit csinálnak kudarc esetén?

  • Másokat hibáztatnak.
  • Azt ismétlik magukban, hogy „hülye vagyok”, „béna vagyok”.
  • Depresszióba esnek.
  • Próbálják visszanyerni az önbecsülésüket.
  • Magyarázkodnak.

Mit csinálnak ilyenkor a sikeresek? Hát hasonló dolgokat, de míg ők erőt vesznek magukon és újra nekiállnak a munkának, addig a másik csoport belesüpped ezekbe az érzésekbe és feladja.

Az is hazugság, hogy van olyan, akinek nem fáj a kudarc, aki nem érez egy kis kétségbeesést, dühöt, haragot…. Ez mind teljesen természetes. Nem is szabad elnyomni ezeket az érzéseket, mert hosszútávon sokkal nagyobb problémát okozunk magunknak. Azonban nem is szabad belesüppedni!

A kudarchoz való asszertív hozzáállás a sikerhez vezető első lépcső.

Bármit is csinálsz kudarcok jönni fognak. Sőt minél több új dolgot kezdesz kipróbálni ahogy keresed magad, annál több fog érni. Nagyon fontos ilyenkor, hogy észbe kapj és felismerd, ha már túl régóta fetrengesz ugyanabban a depresszív állapotban. Mert tudsz változtatni magadon, a munkádon és a körülményeiden.

komment
süti beállítások módosítása